Η τηλεπικοινωνία είναι αναμφισβήτητα χρήσιμη, αλλά η κατάχρησή της επιβαρύνει τη ζωντανή επικοινωνία. Το πρόθημα «τηλέ-» σημαίνει «πολύ μακριά». Επομένως, τηλέ-επικοινωνία σημαίνει την επικοινωνία που γίνεται από απόσταση. Αντίθετα, η ζωντανή επικοινωνία είναι αυτή που γίνεται από κοντά.

Χώρος και Χρόνος, η σημασία της παρουσίας

Στην τηλεπικοινωνία, δεν χρειάζεται τα πρόσωπα να επικοινωνούν μέσα σε έναν κοινό χώρο και χρόνο. Όμως, για την πραγμάτωση της ζωντανής επικοινωνίας, ο κοινός χώρος («εδώ») και χρόνος («τώρα») αποτελεί προϋπόθεση. Το πλεονέκτημα της ζωντανής επικοινωνίας, είναι η παρουσία, η οποία επιτυγχάνεται μεταξύ των προσώπων, καθώς συναντιούνται στον ίδιο χώρο και χρόνο. Κατά την τηλεπικοινωνία, η παρουσία αντικαθίσταται από την «απουσία της τηλεπαρουσίας».

Τηλεπικοινωνία

Γλώσσα, η σημασία της ερμηνευτικής

Στην τηλεπικοινωνία, η γλώσσα χάνει το νόημα της καθώς εξελίσσεται σε μια κλειστή, κωδικοποιημένη (συντομευμένη) γλώσσα της τεχνολογίας. Η γλώσσα, όταν «κλείνει», αλλοτριώνεται και γίνεται χώρος παρερμηνείας αντί ερμηνείας. Αντίθετα, στη ζωντανή επικοινωνία, η γλώσσα χαρακτηρίζεται από ανοικτοσύνη και αποτελεί τον χώρο μέσω του οποίου ξετυλίγεται η ερμηνευτική πράξη.

Τηλεπικοινωνία

Η τηλεπικοινωνία εισχωρεί στη ζωή μας σε βάρος της ζωντανής επικοινωνίας. Το ενεργητικό πρόσωπο, μετατρέπεται σε παθητικό χρήστη της τεχνολογίας, και για αυτό χάνει την (αυτο)συναίσθηση, την (αυτο)γνωσία, την (αυτο)αντίληψή, τη γνήσια επικοινωνία του με τα πρόσωπα και την πρωταρχική σχέση του με τον κόσμο.

* Το κείμενο είναι επηρεασμένο από το φιλοσοφικό έργο του Κώστα Π. Μιχαηλίδη

Στέλλα Μιλτιάδου

(Φιλόλογος)

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου