Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

Τα παραμύθια συμβάλλουν έμμεσα και ευχάριστα στην ανάπτυξη των παιδιών. Η επαφή τους με κείμενα ανεπτυγμένης μορφής και δομής – σε σχέση με την καθημερινή προφορική γλώσσα – βοηθά τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους ικανότητας. Επίσης, πολλά παραμύθια «κρύβουν» αληθινές ιστορικές, κοινωνικές και επιστημονικές πληροφορίες, καθολικές αξίες και ανθρώπινες εμπειρίες που συντείνουν στη γνωστική και κριτική τους ανάπτυξη. Οι μικροί αναγνώστες, εκτός από αυτά, αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, γιατί συναντούν στα παραμύθια, ήρωες που αφομοιώνονται ως πρότυπα της δικής τους στάσης και συμπεριφοράς.

Χαρακτηριστικό διδακτικό υπόδειγμα, αποτελούν οι μύθοι του Αισώπου – του αρχαίου Έλληνα μυθοποιού – από τους οποίους αναδύονται διαχρονικά, ηθικά παραγγέλματα. Ο μύθος με τον τίτλο «ο Λαγός και η Χελώνα» («Χελώνη καὶ λαγωός»), έμμεσα διδάσκει πως όποιος οδεύει σταθερά προς τον στόχο του, τελικά θα τα καταφέρει, ενώ αυτός που υποτιμά τον αντίπαλό του, στο τέλος θα ηττηθεί. Επίσης, ο Αίσωπος μας διδάσκει στο μύθο «το Λιοντάρι και το Ποντίκι» («Λέων καὶ μῦς ἀντευεργέτης»), ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τους άλλους, γιατί όσο «μικροί» κι αν είναι, μπορούν να κατορθώσουν «μεγάλα» πράγματα. Τέλος, στο μύθο «η Χελώνα που ήθελε να πετάξει» ή αλλιώς «η Χελώνα και ο Αετός» («Χελώνη καὶ ἀετός»), σκιαγράφεται το αρχαιοελληνικό ηθικό σχήμα ύβρις-νέμεσις σύμφωνα με το οποίο, όποιος επιχειρεί να υπερβεί τους νόμους της φύσης, τιμωρείται.

παραμύθια
παραμύθια
παραμύθια

Τα παραμύθια «κρύβουν» πολλούς θησαυρούς,

όχι μόνο εκείνους τους φανταστικούς που ψάχνουν, με την στερεοτυπική μορφή, οι πειρατές, αλλά και εκείνους τους αληθινούς που φανερώνονται σε κάθε βήμα επίδρασης και ανάπτυξης των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του παιδιού. Αξίζει, λοιπόν, να μυήσουμε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών αφήνοντάς τα να ανακαλύψουν τον δικό τους κρυμμένο θησαυρό.

Στέλλα Μιλτιάδου

(Φιλόλογος)

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου