Το προσωπικό είναι ένα από τα πιο δυνατά όπλα που μπορεί να έχει μια επιχείρηση. Όλα τα αλλά μπορούν να αντιγράφουν, όπως για παράδειγμα το προϊόν, οι υπηρεσίες, ακόμη και τα διαφημιστικά tricks. Η ποιότητα, η εξυπνάδα, η ταχύτητα, και το πάθος του προσωπικού μπορούν ναι μεν να υπάρχουν όμως για κάθε επιχείρηση παραμένουν μοναδικά μιας και ο κάθε ένας μας είναι μοναδικός.

Πως όμως οι ψυχολογία του προσωπικού μιας επιχείρησης μπορεί να επηρεάσει τις πώλησης ή ακόμη και την ανάπτυξη της επιχείρησης;

Βαλτέ τον εαυτό σας σε ένα κατάστημα οπού οι υπάλληλοι είναι όλοι κατσουφιασμένοι, χωρίς διάθεση, σιωπηλοί, άλλα και ψυχροί. Πόσοι διάθεση θα είχες εσύ να ψωνίσεις; Και για ποσό θα έμενες στο συγκεκριμένο κατάστημα; Στην καλύτερη θα αγόραζες αυτό που πηγές να αγοράσεις και θα έφευγες.

Βάλε τώρα τον εαυτό σου στο ίδιο κατάστημα, οπού επικρατή ένα φιλικό κλίμα, οι υπάλληλοι είναι χαμογελαστοί, ευδιάθετοι, πρόθυμοι να μιλήσουν και να βοηθήσουν. Δεν θα ένιωθες πολύ πιο άνετα να ψωνίσεις άλλα και να μείνεις περισσότερο στον χώρο; Θα ένιωθες πιο άνετα να κανείς ερωτήσεις άλλα και αυτοί με την σειρά τους θα ήταν πιο πρόθυμοι να απαντήσουν και να σου εξηγήσουν. Κάνοντας σε έτσι να είσαι πιο σίγουρος για την επιλογή του να εμπιστευτείς το συγκεκριμένο κατάστημα.

Πως όμως μπορεί να βοηθήσει οι θετική ψυχολογία σε επιχειρήσεις που το προσωπικό δεν έχει πραγματική σχέση με τον πελάτη;

Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις οπού το προσωπικό δεν έχει άμεση ή πραγματική σχέση με τον πελάτη. Αυτές είναι συνήθως επιχειρήσεις οπού προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες, παραδείγματος χάρη ιστοσελίδες, online εφαρμογές και μεσάζοντες (μεταφορικές εταιρίες, online Booking, κτλ).

Σε αυτές τις επιχειρήσεις ο πελάτης δεν έχει άμεση σχέση με τους υπαλλήλους αφού όλα γίνονται απρόσωπα και συνήθως πίσω από ένα πρόγραμμα κάποιου υπολογιστή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ψυχολογία του προσωπικού πρέπει να είναι χαμηλή και δεν θα παίξει κανένα ρόλο. Η ψυχολογία μπορεί και εδω να παίξει καθοριστικό ρολό με διαφορετικό τρόπο. Ένας ευδιάθετος υπάλληλος μπορεί να αποδώσει στην εργασία του 50% περισσότερο από κάποιο μη ευδιάθετο, όπως επίσης μπορεί να επιφέρει ακόμη και 30% περισσότερα κέρδη. Που οφείλετε αυτό; Στον χρόνο που χρειάζεται για να επιτελέσει ένα έργο, στην ελαχιστοποιήσει λάθους, άλλα και στις καινοτόμες ιδέες που μπορούν να εξοικονομήσουν εταιρικούς πόρους (εργατοώρες, αναλώσιμα, χρήση συνεργατών).

Πως όμως μπορείς να κρατήσεις την ψυχολογία του υπαλλήλου ανεβασμένη;

Το να κρατάς την ψυχολογία και το ηθικό ακμαιότατο δεν είναι κάτι απλό, ούτε και εύκολο. Χρειάζεται αρκετή συνεχόμενη δουλεία που ποικίλει ανάλογος επιχείρησης και του προσωπικού. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που ναι μεν διαφοροποιούνται άλλα, είναι σχεδόν ίδια για κάθε μοντέλο επιχείρησης και αυτά είναι:

Ψυχολογία
Τρόπος Αντιμετώπισης:

Θα πρέπει όλοι οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζονται δικαία και με ισότητα. Ακόμη και αν συμπαθάτε ένα υπάλληλο λίγο περισσότερο από κάποιο άλλο που αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ανθρώπινο, στο χώρο εργασίας σας θα πρέπει να ήσαστε δίκαιοι. Αυτό θα ενίσχυση την εμπιστοσύνη του προσωπικού όπως επίσης θα αυξήσει θετικά την ψυχολογία του αφού θα ξέρει ότι αν συμβεί κάτι, επίπληξη ή επιβράβευση, θα αντιμετωπιστεί δικαία.

Ο Μισθός:

Ο μισθός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία ενός υπαλλήλου. Αν ο μισθός είναι κάλος. Δηλαδή αντιπροσωπεύει τον χρόνο που αφιερώνει άλλα και την εργασία που παράγει ο συγκεκριμένος υπάλληλος, τότε το πιο πιθανό θα έχετε ένα ευχαριστημένο υπάλληλο. Αν πάλι ο μισθός είναι και αρκετά χαμηλός που ο υπάλληλος σας θα αναγκαστεί να βρει και δεύτερη δουλεία, τότε με την πάροδο του χρόνου θα έχετε ένα κουρασμένο άλλα και λιγότερο ευτυχισμένο υπάλληλο που θα αποδίδει πολύ λιγότερα από εκείνα που πραγματικά θα μπορούσε.

Το Εργασιακό Περιβάλλον:

Το εργασιακό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό για κάποιο υπάλληλο. Η αρμόνικες εργασιακές συνθήκες (ζεστή τον χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι, νερό, τσάι, καφές, κτλ) είναι κάτι που πρέπει να τα παρέχετε. Επίσης θα πρέπει να τους εξοπλίσετε με τα κατάλληλα αλλά και τα πιο σύγχρονα εργαλεία – μηχανήματα έτσι ώστε να ευκολύνετε το έργο τους. Αυτό ίσως βοηθήσει και στην μειώσει του απαιτούμενου χρόνου εκτελέσεις κάποιου έργου και συνάμα στο κόστος εργασιών. Τέλος θα πρέπει να θυμάστε να παροτρύνετε τους υπάλληλους σας να κάνουν μικρά σύντομα διαλείμματα (2-3 λεπτών) αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς μειώνει το άγχος και το στρες που δημιουργείτε σε ένα γραφείο.

Ψυχολογία
Συνάδελφοι - Συνεργάτες:
  • Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογία του υπαλλήλου μιας επιχείρησης είναι τα άτομα που συναναστρέφεται. Η σωστή χημεία, η διαφορετικές γνώσεις, η εμπιστοσύνη και ο κάλος χαρακτήρας είναι κάτι που θα πρέπει να διακατέχει την ομάδα μιας επιχείρησης. Επίσης βασικός κανόνας είναι και η αρμονική σχέση μεταξύ τον συναδέλφων – συνεργατών. Θα πρέπει να αποφεύγονται ανάρμοστες και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον εργαζόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές επιχείρησης δεν επιτρέπουν τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων.
Βγείτε Έκτος Γραφείου:

Οργανώστε συχνά εξορμήσεις. Πολλές φορές ο φόρτος εργασίας και ο χώρος του γραφείου να μην επιτρέπει στο προσωπικό να γνωριστεί μεταξύ του με αποτέλεσμα την αύξηση του στρες. Καλό θα ήταν κατά διαστήματα να οργανώνεται μια επαγγελματική – φιλική συνάντηση έκτος γραφείου με όλο το προσωπικό σας. Είτε για καφέ, είτε για μπύρα, είτε για φαγητό. Αυτό θα βοηθήσει το προσωπικό σας να έρθει πιο κοντά και να δυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ τους.

Το Ωράριο Εργασίας:

Ακούγοντας ωράριο εργασίας στους περισσότερους το μυαλό θα πάει στο καθορισμένο οκτάωρο. Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχείρησης δουλεύουν πολύ περισσότερο από το καθορισμένο τους ωράριο. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι συνέχεια καλωδιωμένοι. Με την έκφραση αυτή εννοούμε ότι μένουν συνδεδεμένοι στο κινητό – email τους και με την λήξη του ωραρίου τους, ή ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό αυξάνει το στρες και μειώνει την ψυχολογία τους. Καλό θα ήταν να παροτρύνουμε τους υπαλλήλους μας να μην απαντούν σε τέτοια emails ή κλήσεις παρά μονό αν είναι πραγματική ανάγκη.

Στην Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου του 2017 για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 υπάλληλους έχει ισχύσει νομός που προστατεύει του υπάλληλους γύρω από αυτό το ζήτημα Οι υπάλληλοι με την λήξη του καθορισμένου ωραρίου τους δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι συνδεδεμένοι σε emails, Skype, ή να απαντούν σε κλήσεις που σχετίζονται με την εργασία τους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα άτομα σε μια επιχείρηση είναι αυτά που καθορίζουν ποσό ψιλά θα φτάσει η επιχείρηση. Προστατέψτε τα λοιπόν, δώστε τους το κίνητρο, δώστε τους πίσω κάτι από εκείνο που εκείνοι σας δίνουν καθημερινά. Κάντε τους να αγαπήσουν αυτό που κάνουν.

LearnInCY - Team

Διάβασε περισσότερα άρθρα για Μάρκετινγκ & Διαφήμιση

Με την επίσκεψη και την χρήση της ιστοσελίδα http://www.learnincy.com συμφωνείτε και αποδέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Οι οροί και οι προϋποθέσεις τις σελίδας http://www.learnincy.com μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση.
Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου