Η Οδοντιατρική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την στοματική υγεία και υγιεινή. Οι οδοντίατροι (δόντια-ιατροί) είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για την διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών των δοντιών, άλλα και των μαλακών και σκληρών ιστών της στοματικής κοιλότητας καθώς και της άνω και κάτω γνάθου.

Μέσα στις εργασίες που επιτελούν είναι η κλινική και ακτινογραφική εξέταση της περιοχής του στόματος και των γνάθων, η απομάκρυνση της τερηδόνας και η τοποθέτηση σφραγισμάτων, η τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων στα δόντια των παιδιών, η φθορίωση των δοντιών και η αποκατάσταση δοντιών που έχουν σπάσει.

δόντια, κλινική, δοντιών, ιατροί
δόντια, κλινική, δοντιών, ιατροί

Θεραπεύουν νοσήματα των ούλων όπως η ουλίτιδα, διορθώνουν δυσαρμονίες στην περιοχή του χαμόγελου αλλάζοντας το σχήμα και το χρώμα των δοντιών με μεθόδους όπως η λεύκανση και η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης, καθώς και το σχήμα, τη μορφή και το ύψος των ούλων με ουλοπλαστικές επεμβάσεις.

 Επίσης πραγματοποιούν ενδοδοντικές θεραπείες και εξαγωγές δοντιών καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις στα ούλα και στο οστό των γνάθων. Κατασκευάζουν τεχνητές οδοντοστοιχίες, προσθετικές εργασίες και τοποθετούν οδοντικά εμφυτεύματα που θα αντικαταστήσουν δόντια τα οποία έχουν χαθεί, αποκαθιστώντας έτσι την αισθητική και την λειτουργία του ατόμου.

Κατά την διάρκεια των σπουδών τους αλλά και της κλινικής τους εξασκήσεις, οι οδοντίατροι εκπαιδεύονται στην χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και τεχνικών για την αντιμετωπίσει διάφορων  περιστατικών όπως εξαγωγή και διόρθωση κατεστραμμένων δοντιών, προσθήκη τεχνητών οδοντοστοιχίων, αλλά και την  διασφάλιση υγιεινής σε δόντια και ούλα.

Πέραν από τις πιο πάνω εργασίες οι Οδοντίατροι δίνουν οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το βούρτσισμα των δοντιών και την χρήση του οδοντικού νήματος και τα διάφορα προϊόντα και σκευάσματα στοματικής υγιεινής και φροντίδας.

Για να μπορούν οι οδοντίατροι να χρησιμοποιούν τον εξειδικευμένο οδοντιατρικό εξοπλισμό, που είναι τα ακτινογραφικά μηχανήματα, μηχανήματα laser, μηχανήματα υπερήχων, τρυπάνια, συσκευές πολυμερισμού UV, ανιχνευτήρες, οδοντάγρες, νυστέρια και πολλά άλλα εκπαιδεύονται θεωρητικά, εργαστηριακά και κλινικά. Η φοίτηση των σπουδών τους διαρκεί 5 χρόνια, στις περισσότερες χώρες του κόσμου και συμπεριλαμβάνει επίσης ένα ευρύ φάσμα γνώσεων ιατρικής.

δόντια, κλινική, δοντιών, ιατροί
δόντια, κλινική, δοντιών, ιατροί

Στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου οι οδοντίατροι με την ολοκλήρωση των σπουδών τους έχουν ολοκληρώσει και την πρακτική τους άσκηση η οποία περιλαμβάνει δύο χρόνια κλινικής εξάσκησης σε πραγματικούς ασθενείς. Η περαιτέρω εξειδίκευση είναι προαιρετική και μπορεί να περιλαμβάνει μετεκπαιδευτικά προγράμματα ή και πρακτικά και θεωρητικά σεμινάρια. Επίσης μετά το πέρας τον σπουδών απαραίτητη είναι και η παρακολούθηση σεμιναρίων συνεχούς επιμόρφωσης σχετικά με τα νέα υλικά, τεχνικές και γνώσεις.

Δρ.-Γιώργος-Χ.-Καφάς

Χειρουργός Οδοντίατρος

Επίσημη Ιστοσελίδα: www.kafasdental.com

Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν απορίες σχετικά με την οδοντιατρική, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε, είτε μαζί μας, είτε απευθείας με τον  Δρ.-Γιώργος-Χ.-Καφάς χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας που είναι στα δεξιά. 

4 + 9 =

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου