Η  φράση “μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις” δεν χαρακτηρίζει μόνο την τέχνη που βρίσκεται σε γκαλερί και μουσεία ή στα σαλόνια των μεγάλων θεάτρων ή εκθέσεων. Κατά μεγαλύτερης και κατά εμένα  σημαντικότερης  έννοιας  βρίσκεται έξω. Στους δρόμους.  Στα πεζοδρόμια. Σε μεγάλες , πολυσύχναστες  ή σε μικρές και ευάριθμες πλατείες.

Κάποιοι θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι, άλλοι πιο μικροί, κυρίως  ανώνυμοι όμως, που θα έλεγες  ότι  δεν φαίνονται’’, είναι οι δημιουργοί τους. Για αυτούς η πραγματικότητα από την μαγεία  βρίσκονται στο ίδιο πεντάγραμμο και οι νότες τους παίζουν την ίδια μουσική.  Είναι που δεν μπορείς να αγνοήσεις το πάθος και την αυθεντικότητα που διακατέχει αυτούς τους καλλιτέχνες . Σε ταξιδεύουν γρήγορα και για κάποια λεπτά μπαίνεις και εσύ στο δικό τους κόσμο.

τέχνη

Είτε πρόκειται για βανδαλισμό είτε για δημόσια τέχνη

Η τέχνη του δρόμου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου της τέχνης και των οπαδών της ομορφιάς γιατί μέσα από αυτήν την προσέγγιση ,της άμορφης τέχνης, ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος  με μια πραγματικότητα που του την αφηγούνται με μαγικό τρόπο και άμεσο τρόπο. Σαν να ήταν σε παραμύθι, σταματούν την ροή της καθημερινότητας για να γεμίσουν με χρώμα την ρουτίνα , αυτό που λείπει στον άνθρωπο για να ξεφύγει. Μια στιγμή να γίνει μούσα του. Ένα με την φύση, τον δημιουργό, την τέχνη του δρόμου

Είναι διαφορετική η ‘μυρωδιά’ στην ατμόσφαιρα συναντώντας τους και διαφορετική όταν φεύγεις. Δεν τελειώνει εκεί αλλά ελπίζεις να παραμονεύει στην επόμενη γωνία, περιμένοντας να  ανακαλύψεις ακόμη έναν. Είναι πολλά τα όμορφα που αποκτά μια πόλη με την παρουσία αυτών. Με την φύση τους φιλελεύθερη, επαναστατική και πολλές φορές προκλητική, καταφέρνουν να περνούν μηνύματα προσωπικής ελευθερίας και έκφρασης καλλιεργώντας στην κοινωνία έναν διαφορετικό πολιτισμό.  Αυτόν που τρέχει μαζί με τον άνθρωπο, στα πλαίσια μιας καθημερινότητας, στην οποία  συμβάλλει με τρόπο απρόσμενο και μαγικό. Έναν πολιτισμό που δεν προσκαλεί τον θεατή του, ούτε και ευημερεί σε κυκλώματα ή σε δημόσιες σχέσεις. Δεν εκλιπαρεί για θέαση ούτε για χειροκρότημα. Έτσι, είναι ο δρόμος, η μεγαλύτερη σκηνή και ο περαστικός ο δυσκολότερος κριτής της.  Ο άνθρωπος θα φοβόταν να γίνει  μούσα του, γιατί την προτιμά την ατάραχη καθημερινότητα του. Θα έλεγε κανείς ότι δεν περιμένει τίποτα.

τέχνη
τέχνη
τέχνη

Ταυτίζεται ο άνθρωπος, με την τέχνη τους και το πλούσιο ταλέντο τους. Μα περισσότερο ταυτίζονται αυτοί που περιμένουν να σωθούν, κάτι ψυχές περιπλανώμενες που ασφυκτιούν σε σώματα ανθρώπων. Τους κάνει να γοητεύονται, να απορούν, να ντρέπονται και ψιθυρίζοντας κάνουν τάχα ότι κρίνουν. Αλλά μέσα σε αυτό το θέατρο, είναι αυτό το μονόλεπτο, όπου δεν έχουν τι να πουν και απλά τους βλέπουν, χάνονται και ξεκινούν να ονειρεύονται. Παραδείγματα πολλά, όπως πχ η ιδιαίτερα ειρωνική και αμφιλεγόμενη τέχνη του Πήγασου (Pegasus) του οποίου είναι το όνομα και η υπογραφή του ανώνυμου καλλιτέχνη του δρόμου στο Βόρειο Λονδίνο. Η τέχνη του είναι συνήθως στάμπες που αντικατοπτρίζουν διάσημα και αναγνωρίσιμα  πρόσωπα όπως είναι η  Marilyn Monroe, η Amy Winehouse , ο David Bowie και πάρα πολλοί άλλοι.

Ένας άλλος ¨ισχυρός¨ καλλιτέχνης είναι ο Εscif, από την Βαλένσια της Ισπανίας,  με  πρόσφατα έργα να εμφανίζονται σε ολόκληρο το Καναδά, Ιταλία και Γαλλία.  Με την  χρήση των υποτονικών χρωμάτων όσων και των απλών γραμμών που χρησιμοποιεί , καταφέρνει να μεταδώσει το χιουμοριστικό και συχνά άμεσο σχόλιο και άποψη του για το καπιταλισμό, την πολιτική, την οικονομία και άλλα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Το μήνυμα είναι σημαντικότερο από το ίδιο το στυλ του, αναφέρει ο ίδιος.

Ο Ρόα (Roa) ένας άλλος  γκράφιτι καλλιτέχνης του δρόμου από το Κεντ του Βελγίου. Τα έργα του είναι αναπαραστάσεις άγριων και αστικών ζώων  και  συνήθως  η παλέτα που χρησιμοποιεί κυμαίνεται στα χρώματα του μαύρου, άσπρο, αλλά όταν πρέπει να χρωματίσει την σάρκα των ζώων χρησιμοποιεί και πιο έντονα χρώματα.

τέχνη
Με την επίσκεψη και την χρήση της ιστοσελίδα http://www.learnincy.com συμφωνείτε και αποδέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Οι οροί και οι προϋποθέσεις τις σελίδας http://www.learnincy.com μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση.
Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου