Αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύουν πολλοί τα ζελεδάκια δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή για την υγεία. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι εταιρείες παρασκευής τους, τα ζελεδάκια φτιάχνονται από χυμούς φρούτων και διάφορα άλλα συστατικά τα οποία δεν είναι βλαβερά.

Βασικό συστατικό της συνταγής αυτής είναι η ζελατίνη η οποία μπορεί να είναι είτε ζωική είτε φυτική. Η ζωική ζελατίνη προέρχεται από το δέρμα και τα οστά των ζώων, και περιέχει κολλαγόνο που ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και πρωτεΐνη που ενισχύει τα μαλλιά και τα νύχια. Η ζελατίνη (ή πηκτίνη) φυτικής προέλευσης, έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες και δυνατότητες με τη ζελατίνη ζωικής προέλευσης αλλά προέρχεται από κυρίως ή αποκλειστικά από λευκά φύκια με αποτέλεσμα να είναι ένα σχετικά ακριβό μπαχαρικό.

Πιο αναλυτικά τα ζελεδάκια εργοστασίου περιέχουν: Σιρόπι γλυκόζης, ζάχαρη, ζελατίνη, δεξτρόζη, χυμός φρούτων από συμπύκνωση 2% (μήλο, πορτοκάλι, λεμόνι, φράουλα, ανανάς) ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, συμπυκνώματα φρούτων και φυτών (λεμόνι, πορτοκάλι, μήλο, ακτινίδιο, είδος βατόμουρου, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, πάσιον φρουτ, μάνγκο, σπανάκι, τσουκνίδα), αρώματα, φυτικό έλαιο, παράγοντας επικάλυψης: λευκό και κίτρινο κερί μέλισσας, κερί καρνάουμπα, εκχύλισμα από είδος βατόμουρου, φρουκτόζη, σιρόπι ιμβερτοζάχαρου.

LearnInCY,ζελεδάκια,ζελατίνη,ζάχαρη,

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα ποσοστά ζάχαρης που περιέχονται μέσα στα ζελεδάκια. Η ζάχαρη, γνωστή ως εθιστική και μακροχρόνια βλαβερή ουσία, ευθύνεται για πλήθος νοσημάτων όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα και είναι η καλύτερη φίλη της τερηδόνας. Οι ειδικοί μάλιστα σημειώνουν ότι δεν ευθύνεται μόνο η ζάχαρη σαν συστατικό, αλλά και η διαδικασία στην οποία υποβάλλεται μέχρι να καταλήξει σε κάποια τροφή.

LearnInCY,ζελεδάκια,ζελατίνη,ζάχαρη,

Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε πολλά είδη ζελέ (ζελεδάκια) που περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως:

  • Πολυ-βιταμίνη (Με 12 βιταμίνες & μέταλλα)
  • Βιταμίνη C
  • Propolis Plus (Echinacea &Βιταμίνη C)
  • Ασβέστιο με Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη D
LearnInCY,ζελεδάκια,ζελατίνη,ζάχαρη,

τα οποία δεν περιέχουν συντηρητικά ή τεχνητά χρώματα και αρώματα και μπορούν να είναι κατάλληλα και για χορτοφάγους.style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-5333941520876996"
data-ad-slot="4785122135">

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου