υλικά, χημεία, ζωή
υλικά, χημεία, ζωή

Ορισμένοι, στο άκουσμα της λέξης “χημεία” φέρνουν στο μυαλό τους εργαστήρια με επιστήμονες που φορούν άσπρες ποδιές και πειραματίζονται με δοκιμαστικούς σωλήνες αναμιγνύοντας μπλε και κόκκινα υγρά. Ας σκεφτούμε όμως πραγματικά πώς η Χημεία μάς έχει ωφελήσει στη ζωή μας.

Αναρωτηθήκατε ποτέ από ποια υλικά κατασκευάζονται τα ρούχα μας, τα παιχνίδια μας τα σχολικά μας αντικείμενα; Από ποιες ουσίες είναι φτιαγμένο το σώμα μας, τα κτίρια, η γη και τα αστέρια;

Σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις δίνει απαντήσεις η Χημεία.

Η Χημεία κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη

Σκέψου πόσα υλικά συνδέονται με τη χημεια:

  • τα ρούχα που φοράμε (συνθετικές ίνες, βαφών κ.ά.)
  • τα σπίτια που ζούμε (υλικά κατασκευής, εξοπλισμού κ.ά.)
  • τα μέσα μεταφοράς (μέταλλα, πλαστικά, καύσιμα, λιπαντικά κ.ά.)
  • τα υλικά συσκευασίας (μπουκάλια, κουτιά κ.ά.)
  • η συντήρηση τροφίμων

Η Χημεία κάνει τη ζωή μας ευχάριστη

Με τη χημεία φτιάχνονται υλικά για την κατασκευή οργάνων γυμναστικής και αθλητισμού (μπάλες, ρακέτες, σκι κ.ά.), προϊόντα που προορίζονται για φωτογράφιση, κινηματογράφο, ζωγραφική και μουσική (CD, DVD κ.ά.)

Η Χημεία φροντίζει για την υγεία μας

Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική είναι χημικά προϊόντα:

  • Τα φάρμακα για μολυσματικές ασθένειες, χημειοθεραπείας, αντικαρκινικά κ.ά.
  • Τα υλικά τεχνητών μελών (π.χ. οστών, δοντιών, βαλβίδων καρδιάς), που επέτρεψαν την ανάπτυξη της προσθετικής χειρουργικής.

Ακόμα και το νερό που πίνουμε θα ήταν επιβλαβές για την υγεία μας χωρίς χημική κατεργασία.

Ωστόσο, η Χημεία δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη

Σε μερικές περιπτώσεις τα φάρμακα, εκτός από το να θεραπεύουν, πολλές φορές προκαλούν και παρενέργειες. Επίσης, τα φυτοφάρμακα εκτός από το να τρέφουν τα φυτά, αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να καταστούν επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τη φύση. Έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά τον έλεγχο της χρήσης της χημείας  δεν τον έχουν οι επιστήμονες αλλά ίδιος ο άνθρωπος  και η επίδραση της χημείας εξαρτάται από τη σωστή ή λανθασμένη χρήση της από τον ίδιο τον άνθρωπο. Για το λόγω αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

.

Έλενα Νικολαΐδου

Χημικός

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου