Είναι από τις πρώτες και λίγες περιπτώσεις στις οποίες η έρευνα και η παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων οδηγεί στη δημιουργία ποικιλίας ντομάτας που έχει αυξημένες ιδιότητες εναντίον του καρκίνου.

ντομάτα
ντομάτα
ντομάτα, αντί-καρκινική

Στην προσπάθειά επιστημόνων να δημιουργήσουν ντομάτες που να διατηρούνται περισσότερο, ανακαλύφθηκε τυχαία ότι η μετάλλαξη που πραγματοποιήθηκε στην ντομάτα ναι μεν τη διατηρεί πιο φρέσκα αλλά ταυτόχρονα τριπλασιάζεται και η ποσότητα της σε λυκοπένη, μια ουσία η οποία είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα της ντομάτας.

Πιο συγκεκριμένα, η λυκοπένη είναι μια πολύ ισχυρή αντί-οξειδωτική ουσία με αντί-καρκινική δράση που προλαβαίνει τις αλλοιώσεις του DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο. Παρόλα αυτά αν δοθεί από μόνη της η λυκοπένη σαν φάρμακο, δεν έχει τις ιδιότητες αυτές και για να έχει αντί-καρκινική δράση, πρέπει να καταναλωθεί με φυσικό τρόπο. Αυτό δείχνει ότι η λυκοπένη αποτελεί το μέρος μιας ευρύτερης οικογένειας φυτικών θρεπτικών ουσιών που δρουν μαζί για να δώσουν τα ευεργετικά αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, η λυκοπένη είναι καλή για την καρδία διότι μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης, αυτής που αποκαλείται συνήθως σαν η κακή χοληστερόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση και διαθεσιμότητα της λυκοπένης είναι ψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ψημένη. Για το λόγο αυτό οι σάλτσες ντομάτας και το κέτσαπ περιέχουν ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει να είναι εξελιχθεί εφόσον η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη δημιουργία άλλων ποικιλιών φρούτων και λαχανικών που να περιέχουν αυξημένα φυτικά θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου