Η κορτιζόνη είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητη για τη ζωή. Χωρίς κορτιζόνη δεν θα ζούσαμε. Άλλωστε, η κορτιζόνη (όταν παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό λέγεται κορτιζόλη), είναι μια ορμόνη η οποία συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην καταπολέμηση φλεγμονών.

Χάρη των θεραπευτικών ιδιοτήτων της, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθετική κορτιζόνη με αποτέλεσμα σήμερα να τη βρίσκουμε στα φαρμακεία σε πολλές μορφές, από χάπι και ένεση μέχρι κολλύριο και αλοιφή.

κορτιζόνη

Η χρήση της είναι ευρεία, αφού χορηγείται για ποικίλες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα εκζέματα, το άσθμα ή η ελκώδης κολίτιδα. Παρόλα αυτά η κορτιζόνη συχνά κατηγορείται για σημαντικές παρενέργειες, ακόμη και για πρόκληση ασθενειών.

Είναι η κορτιζόνη ένα θαυματουργό φάρμακο ή πρόκειται για δηλητήριο;

Όταν η δοσολογία της κορτιζόνης είναι υψηλή και η θεραπεία διαρκεί πολύ καιρό, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν διάφορες παρενέργειες όπως η καταστολή της παραγωγής της κορτιζόλης από τα επινεφρίδια η οποία δεν επανέρχεται πάντοτε εύκολα. Για να αποφευχθεί αυτή η σοβαρή παρενέργεια, η λήψη του φαρμάκου διακόπτεται βαθμιαία υπό την καθοδήγηση του ιατρού και ποτέ απότομα.

κορτιζόνη

Υπάρχουν όμως κι άλλες παρενέργειες:

Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόνης μπορεί με τον καιρό να δημιουργήσει αλλαγές στην εμφάνιση: πρόσωπο πρησμένο και κόκκινο, λίπος που συσσωρεύεται στον αυχένα και την κοιλιά, λιπαρό δέρμα, αυξημένη τριχοφυΐα,  λέπτυνση του δέρματος, κεντρικού τύπου παχυσαρκία, υπεργλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία, οιδήματα, ευπάθεια στις λοιμώξεις, οστεοπόρωση, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, καταρράκτη, ψυχιατρικές διαταραχές (από ευφορία μέχρι κατάθλιψη) κ.α.

Ο γιατρός όμως ποτέ δεν ξεχνά το ισοζύγιο ωφέλειας-κινδύνου της κορτιζόνης. 

Η κορτιζόνη, χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις που ο γιατρός γνωρίζει ότι η ωφέλεια ξεπερνά κατά πολύ τους κινδύνους όπως στην περίπτωση του ασθματικού με δύσπνοια ή ενός πάσχοντα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που δυσκολεύεται να κινήσει τις αρθρώσεις του. Εκεί η κορτιζόνη βελτιώνει δραματικά την ποιότητα ζωής αλλά συχνά και το προσδόκιμο επιβίωσης, παρά τις πιθανές παρενέργειες.

κορτιζόνη

Πως μπορεί ο πάσχοντας να μειώσει τις πιθανές παρενέργειες;

Δυστυχώς οι δυνατότητες παρέμβασης του ασθενούς είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν ο πάσχοντας να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμό του αλατιού, της ζάχαρης και των οινοπνευματωδών, να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο και σε λοιμογόνους παράγοντες και η λήψη των φαρμάκων από το στόμα να γίνεται μετά το φαγητό.

κορτιζόνη
Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου