Τα τελευταία χρόνια τα ενεργειακά ποτά (Energy Drinks) έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, κυρίως στους νέους, γιατί περιέχουν υψηλά ποσοστά καφεΐνης και άλλατονωτικά/διεγερτικά συστατικά όπως γλυκόζη, καφεΐνη, ταυρίνη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που έχουν ως σκοπό να δίνουν στον καταναλωτή περισσότερη ενέργεια από τα κλασσικά αναψυκτικά ή οι χυμοί.

Πως επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα Energy Drinks;

Αναλυτικότερα, η καφεΐνη λειτουργεί ως «τονωτικό» που επιταχύνει τις λειτουργίες σώματος και εγκεφάλου (γι’ αυτό άλλωστε και ο περισσότερος κόσμος ξεκινά τη μέρα του με ένα φλιτζάνι καφέ), ενώ ταυτόχρονα επιδρά και στους καρδιακούς παλμούς, στην πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος. Από την άλλη, η γλυκόζη είναι βασικό συστατικό που λειτουργεί ως άμεση πηγή ενέργειας για το σώμα και το μυαλό ενώ  τα αμινοξέα συμβάλλουν στη δόμηση των κυττάρων και την ανάπτυξη των ιστών. Τέλος, οι προστιθέμενες βιταμίνες που περιέχονται στα Energy Drinks, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οργανισμού και την επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών.

Energy Drinks

Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν όμως τα Energy Drinks;

Ενώ λοιπόν τα Energy Drinks όντος προσφέρουν ενέργεια στον άνθρωπο λόγω των συστατικών που περιέχουν, υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να τα αποφεύγουν.

Αυτές είναι:

  • Τα παιδιά
  • Οι εγκυμονούσες
  • Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλης
  • Τα άτομα που αθλούνται
  • Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή
  • Τα άτομα που έχουν προβλήματα καρδιάς και υπερευαισθησία στην καφεΐνη.
Energy Drinks
Energy Drinks

Τα Energy Drinks, είναι σημαντικό να καταναλώνονται με προσοχή και κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους. Το γεγονός ότι μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, όπως και άλλες διεγερτικές ουσίες, τα καθιστά συχνά ακατάλληλα έως και πολύ επικίνδυνα για τους εφήβους, καθώς επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και διαταράσσουν τον ύπνο τους, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Επιπλέον, τα Energy Drinks, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αϋπνίας, ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ανησυχία και ευερεθιστότητα.

Άρα είναι σημαντικό, το κάθε άτομο που θέλει να τα καταναλώσει να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό επιστήμονα υγείας (γιατρό, διαιτολόγο ή γυμναστή) και να μην τα αντιμετωπίζει ως ένα εναλλακτικό ρόφημα ή αναψυκτικό.

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου