Ο οργανισμός μας χρειάζεται λιπαρά εφόσον είναι κύρια ενεργειακή πηγή του. Τα λιπαρά βοηθούν επίσης στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Τα λιπαρά όμως που λαμβάνει ο οργανισμός χωρίζονται σε καλά, και κακά, η αλλιώς σε μονοκόρεστα και πολυκόρεστα που ανήκουν στην οικογένεια των καλών, και τα κορεσμένα και τα τρανς τα οποία είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου όπως είναι για παράδειγμα το βούτυρο ή το ‘’μαρμαρωμένο’’ λίπος στη μπριζόλα που ανήκουν στην οικογένεια των κακών. Τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς ενισχύουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρδιοπάθεια, αυξάνοντας τη χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια και για το λόγω αυτό πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ας δούμε όμως το Ελαιόλαδο, το βούτυρο και η μαργαρίνη σε ποια οικογένεια ανήκουν και τι είναι πιο καλό να χρησιμοποιούμε.

Ελαιόλαδο

Από άποψη του πoιo είναι πιο υγιεινό θα πούμε ότι πρώτο από άποψη διατροφικής αξίας κατατάσσεται το ελαιόλαδο γιατί αποτελείται από μονοακόρεστα καλά λιπαρά οξέα.  Από εκεί και πέρα έχουμε τα πολυακόρεστα έλαια που υπάρχουν στα υπόλοιπα έλαια όπως στο καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, σογιέλαιο αλλά και σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, το σουσάμι και λοιπά. Τα πιο πάνω υλικά λόγω του ότι είναι πολυακόρεστα κατά το μαγείρεμα μπορούν να μετατραπούν σε τρανς μορφή κάτι που δεν το θέλουμε. Γι’ αυτό και λένε ότι αν τηγανίζεις καλό είναι να το κάνεις σε ελαιόλαδο γιατί είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια είναι πιο “βαρύ” το αποτέλεσμα αλλά είναι και πιο υγιεινό.

ελαιόλαδο,βούτυρο,μαργαρίνη,

Μαργαρίνες

Η μαργαρίνη είναι ένα τεχνητό προϊόν που αποτελείται κυρίως από υδρογονωμένο φυτικό έλαιο. Η «σκλήρυνση» του φυτικού ελαίου με τη διοχέτευση υδρογόνου σε υψηλή θερμοκρασία, παράγει τη μαργαρίνη.Υπάρχουν πολλές μορφές μαργαρίνης. Καταρχήν οι σκληρές μαργαρίνες που είναι σε συσκευασία σαν του βουτύρου συνήθως έχουν πολλά τρανς λιπαρά για να είναι σκληρές. Όπως είπαμε τα τρανς λιπαρά είναι θάνατος για τον οργανισμό και πρέπει να αποφεύγονται.

ελαιόλαδο,βούτυρο,μαργαρίνη,

Οι μαργαρίνες οι “μαλακές” είναι καλύτερες γιατί έχουν ακόρεστα έλαια και βέβαια είναι καλύτερα για την υγεία μας από τα κορεσμένα λίπη. Επειδή μαργαρίνες στα ράφια του σούπερ μάρκετ υπάρχουν πολλές είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε καλά τη λίστα με τα συστατικά τους. Διαλέγουμε μαργαρίνες με το μικρότερο βαθμό κορεσμένων λιπών και σίγουρα να μην έχουν καθόλου τρανς λιπαρά.

Βούτυρο

Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που παρασκευάζεται από την κρέμα που βρίσκεται στην κορυφή του γάλακτος. Το βούτυρο είναι κυρίως φυσικό ενώ υπάρχουν και μερικά είδη βουτύρου με αλάτι, αρωματικές ουσίες και συντηρητικά. Το βούτυρο είναι πιο φυσικό και νόστιμο από τη μαργαρίνη. Είναι καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Ωστόσο, περιέχει χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Το βούτυρο από την άλλη επειδή προέρχεται από ζώα έχει πολύ παραπάνω κορεσμένα λίπη και είναι σκόπιμο να το αποφεύγουμε.

ελαιόλαδο,βούτυρο,μαργαρίνη,

Τι θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε τελικά;

ελαιόλαδο,βούτυρο,μαργαρίνη,

Συμπερασματικά, θα ήταν καλό να αποφεύγουμε το βούτυρο και τις μαργαρίνες και να στραφούμε στο ελαιόλαδο.

Αν θέλουμε να βάλουμε βούτυρο σε ένα σάντουιτς για παράδειγμα θα πρέπει να στραφούμε στο ταχίνι ή κάποιο άλλο χτυπημένο ξηρό καρπό.

Επίσης όταν σοτάρουμε σε τηγάνι καλό είναι να βάλουμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή έστω μισό ελαιόλαδο και μισό βούτυρο.

Όλα τα παραπάνω όμως έχουν να κάνουν με τη σωστή χρήση. Το βούτυρο είναι ένα υπέροχο φυσικό προϊόν και πρέπει να βρίσκεται στη διατροφή μας.

Η κ. Joan Gussow η “μητέρα” της οργανικής διατροφής όταν την ρώτησαν τι πρέπει να προτιμάμε, το βούτυρο ή τις μαργαρίνες, απάντησε: “Εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο τις αγελάδες από τους χημικούς”.

Αν λοιπόν θέλετε να επιλέξετε ανάμεσα και μόνο στο βούτυρο και τη μαργαρίνη, είναι πραγματικά θέμα προσωπικού γούστου και αναγκών. Με τις πληροφορίες που αναφέραμε, μπορείτε πλέον να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Αν σου άρεσε, μοιράσου το με τους φίλους σου